турско кафе Mehmet Efendi
 

Мехмет Ефенди е кафе с уникален вкус и аромат.

Мехмет Ефенди се прави от внимателно подбрани сортове Арабика. За разлика от други кафета, при чието производство по термичен път първо се извлича екстракт за производството на инстантно кафе, а в последствие зърната изкуствено се обогатяват с растителни мазнини, Мехмет Ефенди се приготвя по автентична рецепта. Зърната се изпичат и се смилат. Така се запазва естественият аромат и съставките на кафето.

До края на ХІХ век турското кафе се продава във вид на сурови зърна и се употребява като напитка. Това е било до момента, в който сина на Хасан Ефенди – Мехмет Ефенди е започнал да управлява магазина за подправки и сурово кафе на баща си.
Мехмет е роден през 1857 г. в Истанбул, след завършване на образованието си в Сюлеймание започва да работи в магазина на баща си.

Мехмет Ефенди ръководи работата в магазина от 1871 г. Започва да продава на клиентите си готово смляно кафе. Суровото кафе се изпича, смила и опакова и така се предлага на пазара. По този начин започва да се разпостранява свежият аромат на прясно изпечено кафе из улица „Тахмис” в Истанбул. Предлагайки за първи път кафето в готов смлян вид, благодарение на тази иновация, Мехмет Ефенди скоро става известен като Курукахведжи Мехмет Ефенди ("Kurukahveci Mehmet Efendi").

Началото на търговската марка

През 1934 г. семейството приема фамилията Курукахведжи. След смъртта на Мехмет Ефенди най-големият му син Хасан Селахаттин решава да разшири предлагането на турското кафе. Той започва да го представя и на външния пазар и да търгува с продукта в чужбина.

Хулуси бей (1904-1934) обръща внимание на развитието на технологията през този период и започва да осъществява масово производство. Освен това, на мястото на магазина на улица "Тахмис" в Истанбул, по проект на известния архитект Зюхтю Башар, е  построена сграда в стил ар деко, която се използва и до днес.  Пак през този период компанията започва да доставя пакетирано в пергаментова хартия кафе с помощта на автомобил. Това поставя още едно ново начало в Турция. Открива се и клон на булевард "Истиклял".

Трето поколение

След Хулуси бей ръководството във фирмата се поема от най-малкия брат Ахмет Ръза Курукахведжи, който е получил образованието си в чужбина. Ахмет бей наблюдава отблизо развитието на процесите по света и затова се насочва към рекламата и модернизирането на фирмата. През 1933 г. той възлага на Ихап Хулуси - един от най-добрите дизайнери за времето, да изготви емблема. Тази емблема се използва и сега. Освен това, рекламите на фирмата се разпостраняват чрез непознатите и нови за времето си афиши, дипляни и календари. През този период започва и доставянето на кафе в страната със собствени автомобили на компанията. Открива се офис на ул. "Сахне" в Галатасарай.

Потомците на Мехмет Ефенди, които днес ръководят "Курукахведжи", поемат управлението след смъртта на Ахмет Ръза Курукахведжи. След близо век, компанията заменя ползваните от Мехмет Ефенди хавани за счукване и смилане на кафе с машини. Бизнесът, който започва през 1871 г. на улица "Тахмис", днес е световна марка.

Въпреки че "Курукахфеджи Мехмет Ефенди" е производител на кафе, което се разпостранява по цял свят, фирмата все още е съхранена като семейна и продължава да се развива, запазвайки качеството на продукта от 1871 г. и като използва съвременни технологии. 

Кафето "Курукахфеджи Мехмет Ефенди" се изнася в 25 страни в континентите Европа, Америка, Азия и Австралия и се предлага на потребителите в модерни опаковки.

 
турско кафе