турско кафе Mehmet Efendi
 

Подготвянето на турското кафе основно обхваща изпичане, охлаждане, смилане, сваряване и сервиране. Почти всички обичайни технически инструменти, които са се използвали при тези процедури, постепенно са излезли от употреба и днес са по-скоро в музеите и антикварните витрини.

В процедурата по изпичане са се използвали два съда – тава и тамбур. Тавите са  били произведени от ковано желязо, макар и рядко се срещали и такива от изпечена кал. Тавите са били предимно с дълги дръжки, а някои са имали и колелца под тях за по-лесно придвижване. Кафето се изпичало на огъня, като непрекъснато се е рабърквало ръчно с монтиран цилиндър. 

Преди кафето се е приготвяло в домашни тави за печене. А в дворците и сараите са се ползвали тави за печене на кафе. Изпечените кафени зърна са се изсипвали в хладилни съдове за охлаждане. Тези съдове били украсени и ръчно гравирани /дърворезба/.
Кафените зърна, готови за смилане, са се счуквали в хавани или са преминавали през мелачка.
Изпеченото кафе се е прехвърляло в хладилни съдове за охлаждане.
Кафето се счуквало в хавани. Счукването се е извършвало с чукче или хаванче. При смилането са се ползвали ръчни или дървени мелачки. И двата вида мелачки са били с метално механично устройство.
За смилането на кафето се е ползвала ръчната мелачка. Наред с ръчната мелачка, за смилане на кафе са се ползвали и дървени мелачки. Старото горчиво кафе се е приготвяло след много добро изпичане на кафените зърна и след дълго сваряване, то се пиело без захар на един дъх.

Докато турското кафе се приготвяло, както в днешни дни, от средно добре запечени кафени зърна, сварени на слаб огън, подсладено или не със захар. След смилане кафето се е съхранявало в кутии.
Поднасянето на турско кафе винаги е било знак за обичта, уважението и гостоприемството в турската култура и нрави. Сервирането се е извършвало от момичета със специални комплекти за кафе. Тези комплекти съдържали: покривка за кафе, табла, подложка, чаши, чинии и кана за сервиране на топло кафе. В началото първите комплекти били със златно покритие, впоследствие се използвали и сребърни и медни. А чашите и чиниите били произведени от порцелан.

Сервирането на кафето е също толкова важно колкото приготвянето му. Още отпреди чашите за кафе са едни от най-луксозните кухненски аксесоари.
 

 
турско кафе