Coffea Robusta /Кафе Робуста/
"Coffea robusta" се отглежда при надморска височина от 0 до 600 метра. За разлика от Арабиката този вид цъфти нерегулярно и за узряването на плодовете са необходими приблизително 10-11 месеца.
Кафето, произведено от жълто-кафевите зърна Робуста, съдържа близо два пъти повече кофеин в сравнение с Арабиката.
Кафеените зърна робуста, които са специално подбрани в много от смесите на еспресото, обикновено се използват в много малки количества. Тези висококачествени кафеени зърна Робуста обуславят подсилването на еспресото и образуването на крем.
Но тъй като нискокачествените кафеeни зърна Робуста са евтини, това е причината някои производители да използват големи количества в смесите еспресо. Нискокачествените видове кафеени зърна Робуста имат дървен и жилав вкус, поради което добрите производители на кафе не предпочитат този вид.
На кафе Робуста се пада около 30% от световното производство на кафе. Тъй като е много издръжливо към болести и климатични условия, отглеждането му е значително по-лесно.
Най-разпостранени видове: "Java-Ineac", "Nana", "Kouliou" и "Congensis".
|