турско кафе Mehmet Efendi
 

Речник от термини при дегустацията на кафето


Аромат (Fragrance):
Използва се за оценка на аромата на смляното кафе.

Аромат (Aroma):
В зависимост от възприетите вкусове от кафето, за определяне характеристиките му се използват много различни термини: плодов, лешников, кисел, с подправки, винен, шоколадов и др.

Вкус (Taste):
Използва се за оценка на вкуса на кафето.

Мирис (Nose):
Използва се за оценка на миризмата на кафето, готово за консумиране като напитка.

Киселинност (Acidity):
Това е търсен в кафето вкус. Определя колко силни и кисели на вкус са някои типове кафета.

Плътност (Body):
Използва се за определяне на усещането за  интензивност/плътност, което оставя кафето в устата.

Букет (Bouquet):
Описва комбинацията от дълготрайните усещания за аромат и вкус.
 
Горчивина (Bitterness):
Силен, остър вкус. Това не е напълно нежелано. Горчивият вкус може да се намали или увеличи в зависимост от изпичането и метода на приготвяне на кафето.

 
турско кафе