Речник от термини при дегустацията на кафето
Аромат (Fragrance):
Използва се за оценка на аромата на смляното кафе.
Аромат (Aroma):
В зависимост от възприетите вкусове от кафето, за определяне характеристиките му се използват много различни термини: плодов, лешников, кисел, с подправки, винен, шоколадов и др.
Вкус (Taste):
Използва се за оценка на вкуса на кафето.
Мирис (Nose):
Използва се за оценка на миризмата на кафето, готово за консумиране като напитка.
Киселинност (Acidity):
Това е търсен в кафето вкус. Определя колко силни и кисели на вкус са някои типове кафета.
Плътност (Body):
Използва се за определяне на усещането за интензивност/плътност, което оставя кафето в устата.
Букет (Bouquet):
Описва комбинацията от дълготрайните усещания за аромат и вкус.
Горчивина (Bitterness):
Силен, остър вкус. Това не е напълно нежелано. Горчивият вкус може да се намали или увеличи в зависимост от изпичането и метода на приготвяне на кафето.
|