турско кафе Mehmet Efendi
 

С Джезве

• За приготвянето на вкусно и ароматно турско кафе са необходими само 2 минути.
• Измерете с чашата водата и я изсипете в джезвето.
• За всяка чаша добавете 1-2 лъжички кафе (5-6 гр. на чаша 65 мл.) и две лъжичкии захар
(количеството захар е по вкус).
• Разбъркайте добре кафето и захарта на бавен огън.
• Кипналата пяна я разпределете в чашите.
• Останалото кафе го сварете докато кипне още един път и го изсипете в чашите.
• По обичай турското кафе се сервира заедно с вода. Изпивайки водата консуматорът се подготвя за вкуса на кафето.
• При масова консумация е по-практично да се сервира средно подсладено.

С машина за приготвяне на турско кафе.
Другият метод за приготвяне на турско кафе е с машина

Полезна информация
• Използвайте само чиста питейна вода. Водите, съдържащи хлор и други химични вещества могат да повлияят неблагоприятно на вкуса на кафето.
• Винаги използвайте висококачествени, прясно изпечени, смлени и пакетирани кафета.
• Съхранявайте кафето винаги в затворена опаковка.
• Ако освен опаковката, използвате друг съд за съхранение на кафето:
  – Съдът за съхранение винаги трябва да бъде чист;
  – Не сипвайте ново кафе в съда преди да е свършило предишното;
  – Не слагайте лъжица в съда.
• Поддържайте чисти съдовете за приготвяне (сваряване) на кафето.
• Не използвайте почистващи препарати като сапун и прах за пране по време на почистване. Ако ползването на тези препарати е наложително, след почистването измийте обилно с вода така че по съдовете да няма остатъци от почистващите препарати. Ако има остатъци от препаратите в съдовете те ще повлияят неблагоприятно на вкуса и аромата на кафето. 
А при измиването на чашите по възможност използвайте сапуни без аромат и изплакнете обилно с вода.
• Ако използвате машина за приготвяне на кафе, внимателно прилагайте указанията, написани в инструкциите й.
• Приготвяйте кафето когато имате нужда и колкото количество желаете. Престояването на кафето дълго време след приготвянето му може да доведе не само до изстиването му, но и до загубването на неговия аромат. 

 
турско кафе