турско кафе Mehmet Efendi
 

Държавите, които през 17-ти и 18-ти век имали колонии в континентите Африка, Южна Америка и Азия, започнали да произвеждат кафето в тези държави. Колонизираните страни, обявили независимостта си,  все още са основните производители на кафе и износители на зелени кафеeни зърна за цял свят..

Eтиопия – Абисиния (Африка)

Етиопия е родината на кафето и е най-важният производител на кафе както в качествено, така и в количествено отношение. Етиопското кафе се характеризира с много приятен аромат и ниско съдържание на кофеин. Едни от областите, в които се произвежда най-качественото кафе, са "Sidamo/Сидамо/", "Kaffa"/Каффа/, "Harrar"/Харар/ и "Wellega"/Велега/. Етиопските кафета имат различни вкусове – лимонен, лек, винен, цветен и др.

Kения (Африка)

Кафето тип Арабика, което се отглежда при висока надморска височина в Кения, е едно от най-качествените кафета в света. Производството на кафе в Кения се контролира стриктно от Съюза на кафето там. Особено чувалите, които имат надпис „АА”, съдържат кафеeни зърна с много високо качество и специално се търсят  от някои от производителите. Поради високата си киселинност кафетата в Кения имат силен плодов, понякога лимонов вкус.

Kоста Рика (Средна Америка)

Коста Рика е страната с най-подходящи условия за отглеждане на кафе от гледна точка на географското си положение. От реколтата, произведена от плантациите в столицата Сан Хосе и площите около нея, се произвежда измито кафе тип Арабика. Най-известните видове са: "Tres Rios", "Tarrazu", "Dota" и "San Marcos". Кафетата в Коста Рика се характеризират с плътен и приятен аромат.

Гватемала (Средна Америка)

Гватемала е страната, в която се отглежда едно от най-хубавите кафета в света. Унищоженият от земетресението през 1773г. античен град Гватемала Антикуа, който се намира в близост до столицата Гватемала, е дал името на това великолепно кафе. Въпреки че вкусовете на кафетата, произведени в различни области, се променят, общият вкусов профил е: средно плътен, с цветен аромат, киселинност, балансиран опушен аромат на подправки и шоколад. 

Ямайка (Карибите)

Кафето "Blue Mountain"/Блу Маунтийн/, което представлява сериозен източник на приходи за Ямайка, се отглежда върху много малка площ, намира се в източната част на острова. Това кафе е много известно и въпреки че и други страни се опитват да го отглеждат и да го пласират на пазара със същото име, кафето"Blue Mountain"/Блу Маунтийн/ се произвежда само в Ямайка. Това кафе се характеризира с вкус, който го отличава от всички други кафета, които се произвеждат на Карибите. Било заради качеството или заради ограниченото производство, цената на това кафе е много висока. Истинското кафе "Blue Mountain"/Блу Маунтийн/, за разлика от другите кафета, които се транспортират с чували, се транспортира в дървени бъчви. С ненатрапчивата си киселинност, много лекия лешников аромат и мекия си вкус, това кафе е най-известното и най-скъпото в света.

Бразилия (Южна Америка)

В Бразилия се произвежда една трета от кафето в света. Там се намират големи плантации с милиони кафеени дървета, които обхващат върховете в средните и южните части на страната. Бразилия играе важна роля в кафеената индустрия. Сред страните – производителки на кафе, тя е и на първо място като страната, в която има най-голямо потребление на кафе – 720 милиона кг. Там даже вместо закуска се използва изразът café da manhã (сутрешно кафе). В Бразилия се отглежда предимно кафе тип Арабика, тип Робуста се отглежда в много малки количества, като обикновено се използва методът на суха обработка. Във всички провинции в страната се отглеждат различни сортове кафе. Най-предпочитаното от специалисти е "Bourbon Santos". Бразилското кафе е меко и с ниска киселинност.

Kолумбия (Южна Америка)

Колумбия произвежда 12% от кафето в света. Плодородните си почви дължи на активната вулканична структура на региона. От север към юг средна Колумбия се разделя на три региона (cordilleras). В среден и източен cordilleras се произвежда най-хубавото кафе. Кафетата на среден cordilleras са главно "Medellin", "Armenia" и "Manizales". "Medellin" е с плътен и богат вкус, рафинирана и балансирана киселинност и е най-известно.  "Manizales" и "Armenia" са с по-ниска киселинност. Най-известните два вида кафе на източен cordilleras са "Bucaramanga" и засетия около столицата на Колумбия вид "Bogota". "Bogota” се приема като едно от най-рафинираните кафета в Колумбия и е с по-ниска киселинност в сравнение "Medellin". А "Bucaramanga"е кафе с мек, но плътен вкус като на рафинираното кафе  "Sumatra" и с ниска киселинност.

Хаваи (Южен Пасифик)

Кафето в Хаваите се отглежда от 1881г. насам. Кафето Кона, което се произвежда тук, дава името на единственото кафе, което се произвежда в САЩ. Кафето "Kona" обикновено се сравнява с кафето в Ямайка „Blue Mountain”. И двете кафета са с лека киселинност, средно плътен вкус и лек аромат на лешник. Някои специалисти дори смятат, че и кафето "Kona" има вкус на подправки и канела. Поради ограничените площи, в които се отглежда, това кафе също е много скъпо. 

Суматра - Индонезия (Югоизточна Азия)

Кафето, което се произвежда в Индонезия, се отглежда основно в три острова – Суматра, Ява и Сулавеси.  В Суматра се произвежда около 68% от кафето в Индонезия. Кафето от типа Арабика, което се отглежда в острова, се пласира на пазара с името  "Sumatran" или  "Blue Sumatran". Другите видове са:  "Mandheling" -  характеризира се с ниска киселинност, богат аромат и е известно като „най-плътното кафе на света”, "Gayo Mountain" - то е със сладникав вкус, с екзотичен аромат на подправки и билки, и "Ankola", което се определя от специалистите като най-добре измитото кафе тип Арабика.

Ява – Индонезия (Югоизточна Азия)

На остров Ява се произвежда 12% от кафето в Индонезия. След напастта от hemilelia vastatrix (листна ръжда) през 19-ти век по кафеените дървета оцелели само тези от тип Арабика, които се намирали на висока надморкса височина. Тези кафета Арабика носят името  "Old Java" и се характеризират с мек вкус, плътен и опушен аромат. На мястото на увредените дървета Арабика засадили нови и наново започнали производството. Новият вид носи името "Estate Java" и в сравнение със стария се характеризира с по-висока киселинност и по-малка плътност.

 
турско кафе