турско кафе Mehmet Efendi
 

Унищожаването на горите и опустошаването им е един от най-големите екологични проблеми на тропическите региони. За да се избегне този проблем, е необходимо да се засяват приоритетно бързорастящи дървета като кафе, лимон, портокал и други.
След сухия сезон кафеените дървета разцъфват. Падналите от дърветата листа съдържат много химични вещества и минерали, които оказват благоприятно влияние върху почвата, подобрявайки нейната производителност.

Способността на кафеените дървета да усвояват от почвата полезните вещества, получени вследствие на падналите от тях и тези около тях листа, е много по-голяма в сравнение с други видове растения.

От друга страна, в кафеените плантации се засаждат кипарис и борови дървета с цел да правят сянка на кафеените дървета. Тези кипариси и борови дървета служат за гнездо на различни птици, които са останали без гнезда след безогледното изсичане на дърветата.  
През периодите на обилни тропически дъждове, листата, паднали от кафеените дървета, образуват обвивка върху почвата, която предпазва от ерозия. А през сухите периоди тази обвивка спомага за задържането на влагата в почвата и по този начин обуславя подходящи условия за растежа на всички видове дървета.

Освен това, отглеждането на кафе  всяка година осигурява работа на милиони хора. В страните производителки на кафе приблизително 20 милиона семейства покриват основните си нужди благодарение на работата си в кафеените плантации.
 

 
турско кафе